Mange slagrammede sliter med trettbarhet – utmattelse, og opplever å bli raskt sliten av dagligdagse aktiviteter. Selv tetnet jeg voldsomt til i toppen det første året etter hjerneblødningen og ble “sliten i hodet” når jeg leste, så på tv og ved konsentrasjon generelt. Jeg merker mindre av det nå.

 

Konsekvenser av trettbarhet kan for eksempel være, at det oppleves som vanskelig å planlegge daglige aktiviteter eller at en har vansker med å opprettholde oppmerksomheten – å skulle huske ting. Det kan også føles vanskelig å forholde seg til at flere snakker samtidig, eller å snakke med bakgrunnsstøy.

 

Slik mental tretthet har jeg hørt andre beskrive som “et teppe faller ned”, at en “går tom for bensin” eller at det “legger seg et lokk over hodet” når en blir sliten. Selv opplevde jeg det som “trykk” i hodet – Det la seg som et knyttet skjerf rundt pannen. Uten smerte, men et ubehaglig trykk, som i varierende grad bare var der.

 

Andre former for trettbarhet etter hjerneslag kan være:

  • Fysisk trettbarhet
  • Psykologisk trettbarhet

Fysisk trettbarhet er mest påfallende like etter slaget. Som oftest blir en bedre. Psykologisk trettbarhet kan komme fra depresjon, angst og andre psykologiske faktorer. Det kan derfor være viktig å søke hjelp hos fagfolk, for å finne årsaken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*
Website