Ni av ti som blir rammet av blodpropp i hjerne eller hjerte før fylte 50 år, har røyket eller vært passive røykere i årevis. Nå har forskere ved Glostrup Hospital i Danmark, kommet et skritt nærmere i forståelsen av hvorfor røyking øker risikoen for infarkter.

Den oppsiktsvekkende studien viser at fettoppløselige partikler i sigarettrøyk trenger inn i blodkarenes vegger, til områder som allerede er begynt å bli innsnevret på grunn av fettavleiringer.

.

De fettoppløselige stoffene i sigarettrøyk framskynder dermed prosessen med å gjøre karvevet tykkere og få blodårene til å trekke seg sammen.  Resultatet er at eksisterende innsnevringer i blodbanene blir mer uttalte, slik at blodkaret lettere tetter seg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*
Website