For snart 10 år siden ble jeg operert i hodet, og under operasjonen fikk jeg et hjerneslag. Jeg var lam i venstre side. På Kysthospitalet hvor jeg var på rehabilitering fikk jeg hjelp av ergoterapeut til å søke om hjelpemidler. I dag går jeg på egne ben, men venstrearmen virker ikke. Så jeg er enarmsbruker. De første hjelpemidlene jeg fikk var:

 

Tralle som er fin når en har gjester og skal ha med seg mye på en gang.

 

Fikseringsbrett. Utrolig kjekt. Jeg fester potet/gulrot på spikerne og skreller i vei. Løk og tomater festes halvveis på spikrene og deles med skarp kniv. Det medfølger også en dings som festes i sporet. Den har jeg aldri brukt. I løpet av de siste ti åra har jeg slitt ut 4-5 brett. Det brukes daglig – til det daglige brød.

 

En annen fjøl som er grei når en skal smøre ei skive er denne som suger seg godt fast i underlaget. Den har gode kanter som gjør at maten ikke faller av.

Det finnes også boller med sklikant. Jeg bruker vanlige boller og setter meg på gulvet med bollen mellom beina og rører. En ting jeg ikke har funnet noen god løsning på, er å få kakerøren ut av bollen. Her må datter eller mann trå til med slikkepott.

 

Egen oppfinnelse

Når en har et handicap som bare en arm gjelder det og være kreativ. Jeg har funnet på mange løsninger selv. På Kysthospitalet spurte jeg ergoterapeut om hvordan jeg skulle få fønet håret. Normalt holder jeg børsten i den ene hånda og føneren i den andre. Det visste hun ikke svaret på. Så jeg gikk rundt som et Lykketroll med håret til alle kanter. Nei løsningen kom da ei dame sa at de som har hunder på utstilling hadde et stativ til og feste på bordet. Jeg kontaktet ergoterapeuten i kommunen og de hadde det på Hjelpemiddelsentralen. Vaskestativ hadde jeg fra før. Resultatet ser du her, på bildet til høyre.

 

Jeg er glad i å bake og formkaker går bra. Kaker som skal kjevles ble det verre med. Det er ikke enkelt å kjevle med ei hånd. En dag kom bladet Nytt og Nyttig i posten og der så jeg denne smarte lille saken som var perfekt for en hånd.

 

Dette er en eggehviteskiller.

 

 

 

 

 

 

 

 

Jeg hadde lenge vært på leting etter en nettside med bilder av hjelpemidler. Etter mye leting kom jeg over den danske siden jælpemiddelbasen som henviste til den norske Hjelpemiddeldatabasen. Jeg fant diverse ting jeg ville prøve og kontaktet ergoterapeuten i kommunen. Noen av artiklene måtte det søkes spesielt om, men jeg fikk dem. Alt jeg fikk var ikke like bra. Det var to kjevler der som så fine ut. Det negative var at de veide ca. 2 kilo. Noe som ble for tungt for min allerede overbelastede høyre arm. Råkosthjernet til enhåndsbruker var alt for ustøtt. Klut/svampepresser syntes jeg ikke noe om. Da presser jeg heller kluten mot vasken. Pressen medførte bare vannsøl.

 

Du må ikke tro at hjelpemidlene du trenger plutselig en dag står på trappa. Det er bare du som vet hva du trenger hjelpemidler til. Tenk mest på hva du trenger til daglig bruk – ikke overdriv. Les blader som Nytt og Nyttig, Et Enklere Liv og Select. Du kan finne ting der som er fine selv om du må betale for det selv.

Jeg håper tipsene mine er til nytte for noen? Vær positiv og stå på !

 

Jenni-Ann Engebretsen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*
Website